Що таке кашель і коли треба йти до лікаря

Кашель – одна з частих скарг, з якою хворі звертаються до лікаря. Які таблетки і як приймати при кашлі читайте за посиланням https://zhitomir.in.ua/antitusin-tabletki-dlya-yakogo-kashlyu/.

  1. Кашель – що це, яким буває?

Кашель – це нормальна захисна реакція нашого організму на щось, що опинилося в дихальних шляхах і подразнює рецептори, що знаходяться в їх стінках. По суті він є посиленим видихом, спрямованим на виведення подразнюючого агента. Але іноді кашель може виникати і без реальної причини дихальних шляхів. Звідси випливає класифікація кашлю, підходів до якої дуже багато. В основу класифікації лягають як патофізіологічні процеси, що зумовлюють кашель, і клінічні його характеристики.

Кашель може бути центральної, нейрогенної природи – обумовлений впливом на кашльовий центр у головному мозку (наприклад, токсинами бактерії, що викликає кашлюк), коли реального подразнюючого агента в дихальних шляхах загалом і немає; і периферичної, рефлекторної природи – обумовленої безпосереднім впливом на рецептори у дихальних шляхах ззовні (мокрота чи стороннє тіло) чи зсередини (здавлення дихальних шляхів іншими анатомічними структурами чи пухлиною).

Кашель також класифікують у зв’язку з відходженням мокротиння: у народі «сухий» – без відходження мокротиння, і «вологий» – з відходженням оного. Може бути кашель з важковідокремлюваним мокротинням. Кашель із кров’ю – він же «кровохаркання». Важливо також, коли виникає кашель: вранці, ввечері, вночі, при горизонтальному або вертикальному положенні тіла, після їжі, при розмові, при глибокому вдиху, різкому видиху або взагалі без видимої причини.

  1. Як довго може тривати кашель? Яка його тривалість має насторожити пацієнта?

Кашель може бути одиничний, обумовлений попаданням стороннього тіла в дихальні шляхи і припиняється при виведенні подразнюючого агента (наприклад, при поперхивании), може бути приступообразний, що триває від кількох секунд до хвилин, що турбує одноразово або протягом днів, місяців або навіть років.

Кашель будь-якої тривалості має насторожити. Нема ніяких скарг. Якщо вас щось турбує – зверніться до цього за кваліфікованою допомогою.

  1. Чи є відмінності у лікуванні «сухого» та «вологого» кашлю?

Є. Глобально кашель з мокротинням зазвичай пов’язаний із чимось усередині дихальних шляхів, його лікування буде спрямоване як на видалення стороннього тіла, так і зайвої «вологи» з дихальних шляхів, тоді як лікування «сухого» кашлю, навпаки, може бути спрямоване на зволоження дихальних шляхів, або елімінацію причин кашлю за їх межами (висічення пухлини, наприклад).

Що таке кашель і коли треба йти до лікаря

  1. Як зрозуміти, що застуда перетворюється на бронхіт?

Це не дуже коректне формулювання. Застуда (ГРЗ, ГРВІ) зазвичай не переходить у щось, а тече сама по собі, але на її фоні може приєднатися додаткова інфекція, від чого розвивається бронхіт або пневмонія. Як правило, ознакою цього стає погіршення стану, поява задишки, свисту або гудіння при диханні, підйом температури тіла, зміна характеру кашлю з «сухого» на «вологий» або зміна характеру мокротиння зі слизового на гнійний (з’являється мокрота зеленого кольору).

  1. Чому кашель може бути лише вранці чи лише ввечері?

Ранковий кашель зазвичай обумовлений накопиченням мокротиння за ніч або «натіканням» слизу з верхніх дихальних шляхів (з носової порожнини та носоглотки). Або з впливом кислого шлункового вмісту за наявності його закидання (рефлюксу) зі шлунка в стравохід – рахунок горизонтального становища тіла вночі цей процес перестає обмежуватися дією сили земного тяжіння, закид може відбуватися до ротової порожнини і частина рефлюктату може потрапити в дихальні шляхи, їх і провокую вироблення мокротиння, яке відкашлюється вранці.

Вечірній кашель зазвичай пов’язаний із патологією на рівні гортані та обумовлений підвищеним навантаженням на голосовий апарат протягом дня.

  1. Чи можна запобігти хворобам органів дихання?

Зовсім запобігти, на жаль, ні. Але знизити ризик виникнення – так. Відмовитися від куріння, у тому числі електронних сигарет, кальянів та курильних сумішей. Використовувати засоби індивідуального захисту під час роботи (знаходження) у запиленому приміщенні або при контакті з їдкими летючими речовинами, контролювати дотримання правил очищення повітря в таких місцях. Вакцинуватися від основних збудників інфекцій дихальних шляхів, у тому числі від пневмокока та вірусу грипу – обидві вакцини входять до національного календаря щеплень та доступні будь-кому. Регулярно проходитиме профілактичні огляди для раннього виявлення захворювань.

  1. Чи існують скринінгові обстеження?

Так. Найпоширеніша з них – щорічна флюорографія органів грудної клітки. Для окремих категорій громадян до планового профілактичного огляду також входить спірометрія або хоча б пікфлуометрія (дослідження швидкісних показників функції дихання). Останнє, до речі, можна проводити самостійно – прилад простий у використанні та інтерпретації результатів дослідження, а також доступний для покупки у багатьох аптеках.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *