Які ягоди можна їсти та збирати в лісі?

Давайте поговоримо про ягоди, які ростуть у лісі. Які ягоди можуть рости у вашому саду дивіться тут https://xsmart.com.ua/?p=18432.

Де ростуть ягоди?

Мало знати, які ягоди можна їсти, а які категорично заборонено. Потрібно ще знати місця, де їх знайти.

Ягоди можуть рости у різних місцях лісу, залежно від виду ягід та конкретного регіону. Ось кілька спільних місць, де можна зустріти ягідні рослини у лісі:

Підлісок: Багато ягідних чагарників, таких як малина, ожина та чорниця, часто процвітають у підліску, де є часткове сонячне освітлення та досить родючий ґрунт.

Деякі ягідні рослини, такі як лохина і чорниця, воліють відкриті простори в лісі, такі як узлісся, де вони можуть отримати більше сонячного світла.

Уздовж стежок та річок: Ягідні чагарники, такі як ожина та малина, можуть рости вздовж стежок та річок, де є більше доступу до сонячного світла та вологи.

Поблизу стволів дерев: Деякі ягідні рослини, такі як суниця, можуть рости поблизу стволів дерев, де є тінь і більш вологий ґрунт.

В низинних місцях: Вологі та низинні області лісу можуть бути ідеальними місцями для зростання ягідних рослин, таких як брусниця та журавлина.

Пошук ягід – захоплююче заняття (особливо, коли не встиг зголодніти) і водночас вимагає посидючості та уважності. Враховуйте географічні умови лісу, в якому знаходитесь і припустіть, де у вашому лісі можуть бути зазначені вище місця. У них найбільше шансів знайти ягоди.

Які ягоди можна їсти та збирати в лісі?

Які ягоди можна їсти?

Існує безліч ягідних рослин, які можна їсти та збирати в лісі. Ось деякі з найбільш поширених та популярних видів ягід:

Малина: Малина – це соковиті, солодкі та ароматні ягоди, які часто можна знайти у лісі. Вони багаті на вітаміни С і К, а також клітковиною.

Чорниця: Чорниця, також відома як лохина, – це темно-сині або фіолетові ягоди з кислувато-солодким смаком. Вони містять антиоксиданти та корисні фітохімікати.

Ожина: Ожина – це ягода з великими чорними або фіолетовими плодами, які мають солодко-кислий смак. Вони багаті на клітковину та антиоксиданти.

Суниця: Суниця – це маленькі червоні ягоди з яскравим смаком. Вони мають приємний аромат і містять вітамін С і марнику.

Голубика: Голубика – це сині або фіолетові ягоди з м’яким і солодким смаком. Вони багаті на антиоксиданти і корисні фітохімікати.

Журавлина: Журавлина – це кислі ягоди червоного кольору, які часто ростуть у болотистих місцях. Вони багаті на вітамін С і антиоксидантами.

Брусниця: Брусниця – це ягода з червоними або помаранчевими плодами. Вони мають кислуватий смак і містять вітамін С та антиоксиданти.

Полуниця: Полуниця – це великі ягоди червоного кольору з яскравим та солодким смаком. Вони багаті на вітаміни С і К, а також фолієвою кислотою.

Це лише деякі з безлічі ягід, доступних у природі. Однак при збиранні ягід важливо бути обережним і переконатися, що ви впізнали ягоди правильно, щоб уникнути їстівних рослин. Якщо ви не впевнені в безпеці будь-якої ягоди, краще не збирати і не їсти її.

Які ягоди не можна їсти?

У природі існує ряд ягідних рослин, які не можна їсти, оскільки вони можуть бути отруйними або викликати негативні реакції у людини. Деякі з таких ягідних рослин включають:

Белена: Ягоди блекоти, також відомої як пасльонове яблуко, сонна ягода або вовча ягода, містять атропін та інші отруйні алкалоїди.

Бузина червона: Ягоди червоної бузини містять насіння та інші частини рослини, які можуть бути отруйними.

Горобина: Хоча деякі види горобини їстівні, деякі інші можуть містити токсичні речовини та бути непридатними для вживання.

Калина декоративна: Ягоди калини можуть бути отруйними у свіжому вигляді через високий вміст кислоти.

Пасльон: Ягоди паслені можуть бути отруйними і викликати харчові отруєння.

Давайте розглянемо ягоди на фотокартках, щоб достеменно знати, які ягоди брати не варто:

Белена чи вовча ягода. Мають округлу форму як невеликі яблука. Вони зазвичай гладкі і блискучі, спочатку зелені, а потім переходять у зріліший стан, забарвлюючись у яскраво-червоний або фіолетовий колір. Листя вовчого яблука темно-зелене, глянсове і має гострий овальний або яйцеподібний контур.

Бузина червона

Горобина. Як відрізнити горобину від бузини червоної? Ягоди горобини мають округлу форму і можуть бути червоного або оранжевого кольору. Вони досить малі, зазвичай розміром близько 5-8 мм. Ягоди червоної бузини також округлі, але вони мають яскраво-червоний або яскраво-оранжевий колір і зазвичай трохи більше, ніж ягоди горобини.

Калина звичайна – їстівна!

Пасльон чорний. Містить токсичні алкалоїди, такі як гіосціамін та скополамін.

Які висновки?

В ідеалі, при поході в ліс мати при собі фотографії (у телефоні або в роздрукованому вигляді) з ягодами, які ростуть у лісі. Дуже бажано перейматися цим перед походом. Ситуації можуть бути різні та добре розуміти, як ліс може вас прогодувати.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *